Om oss

NPU er en nasjonal medlemsorganisasjon som har som formål å styrke kunstens og kulturens posisjon i samfunnet gjennom økt publikumskompetanse. Vår visjon er ET KULTURLIV SOM KJENNER PUBLIKUM. Vår kjernevirksomhet er NPU Monitor - et nasjonalt analyseverktøy utviklet av, for og med feltet selv.

Dette gjør vi

  • Vi driver kunnskapsproduksjon og kompetanseutvikling for og med aktørene i kunst og kulturlivet i Norge.
  • NPU Monitor er et analyseverktøy som gir aktørene relevante data om befolkning og publikum til egen virksomhetsstyring.
  • Deltakere i NPU Monitor-samarbeidet møtes til 6 årlige nettverksmøter for kunnskapsdeling og erfaringsutveksling.
  • NPU Håndboka gir en innføring i publikumsutvikling og en veiviser i arbeidet med å legge en strategisk plan for publikumsutvikling basert på data fra NPU Monitor.
  • NPU Prisen deles ut en gang i året innenfor fire kategorier.
  • NPU Konferansen arrangeres årlig.

Administrasjonen

Ingrid E. Handeland

Ingrid E. Handeland

Direktør
Ingrid E. Handeland har ledet NPU siden 2012, og har utviklet den faglige plattformen NPU i dag arbeider ut fra, hvor kunnskapsproduksjon og kompetansedeling står sentralt. Hun er arkitekten bak det systemet for publikumsutvikling som NPU i dag arbeider utfra. Systemet består av en sekstrinns-veileder til strategisk publikumsutvikling med bruk av NPU-monitor analyseverktøyet i analysefasen og effektmålings-fasen. Hun har skrevet NPU Håndboka – Innføring og veiviser, fra 2022. Ingrid har 30 års erfaring fra kulturlivet. Hun har tidligere jobbet med musikkproduksjon og forskningsadministrasjon, og var ansatt på Nationaltheatret i 12 år som markedssjef, informasjonssjef og kommunikasjonssjef. Hun er utdannet Cand.philol fra Universitetet i Oslo med fagene musikkvitenskap (mellomfag), filosofi (mellomfag) og idéhistorie (hovedfag). Hun holder foredrag, kurs og workshops for ulike aktører i kulturlivet i Norge og Norden, og underviser i publikumsutvikling på USN Universitetet i Sørøst-Norge. Ingrid kan kontaktes på ingrid@norskpublikumsutvikling.no
Svend BW

Svend Aavitsland

Spesialrådgiver
Svend Aavitsland har bred erfaring fra kulturfeltet og næringslivet som leder på mellom – og toppnivå i over 20 år. Fra kulturfeltet som daglig leder / video – og filmprodusent for TV og kino, og som markedssjef i over 5 år på Nationaltheatret, hvor Svend var med å vinne «Øker mest»-prisen fra Norsk Publikumsutvikling i 2019. Fra næringslivet som leder innen forretningsutvikling, markedsføring og salg, samt strategisk ledelse som adm.dir. i Norge og Danmark. Svend har også jobbet kreativt som regissør bl.a. for dokumentarfilm for TV, og som videojournalist. Svend Aavitsland er spesialrådgiver i Norsk publikumsutvikling innenfor strategisk publikumsutvikling og forretningsutvikling, og leder prosjektet med utvikling av den nye NPU-monitor. Svend kan kontaktes på svend@norskpublikumsutvikling.no.
Bilde av Jony Niles

Jony Niles

Rådgiver
Jony Niles har en bachelorgrad i økonomi og administrasjon fra Handelshøyskolen BI, og har en masterutdannelse fra Handelshøyskolen NMBU. Han har erfaring innen CRM, prosjektledelse og forretningsutvikling fra næringslivet og frivillig sektor. I NPU jobber Jony som konsulent. Jony kan kontaktes på jony@norskpublikumsutvikling.no.
Web foto erika hebbert 07

Ådne M. Gulbrandsen

Kommunikasjonsrådgiver
Ådne er utdannet danser i fra NSCD i Leeds (BPA), og jobbet profesjonelt for Scottish Dance Theatre, og frilans. Han har Bachelor og Master i Bevegelsesvitenskap fra NTNU, og jobbet deretter i Olympiatoppen. Siden 2018 har han jobbet med kommunikasjon innenfor kulturfeltet, og vært innom CODA dansefestival, Bærum Kulturhus, før han startet sitt eget selskap Magefølelsen. Her har han jobbet med blant annet Dansens Hus, Oslo kulturskole, Ice Hot Nordic Dance Platform, Rondo Sandvika og PRODA. Fra og med 1. august er han ny markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Risør kammermusikkfest. Han er engasjert ut oktober 2024. Ådne kan kontaktes på adne@norskpublikumsutvikling.no

Styret i NPU 2024-2026

Image 123650291
Annette Trettebergstuen
Stortingsrepresentant AP
Stortinget
Styreleder
Bergen Assembly Haakon Thuestad
Haakon Thuestad
Strategi- og kommunikasjonsdirektør
KODE
Nestleder
Nadine Ouedraogo Constant
Nadine Ouedraogo Constant
Programansvarlig formidling
Nasjonal ekspert EU-kommisjonen
Styremedlem
Egill palsson 180221 BW web 7
Egill Pálsson
Teatersjef
Hålogaland Teater
Styremedlem
Chi Ton
Chi Ton
Daglig leder
Brageprisen
Styremedlem
Hanne tomta
Hanne Tømta
Freelance regissør
Styremedlem
JBT
Jenny Bull Tuhus
Seksjonsleder publikumsopplevelse, Avdeling formidling og publikum
Nasjonalmuseet
Styremedlem
Bilde 07 06 2024 klokken 21 32
Pia Marie Faurby Rosenkilde
Presseansvarlig
Presseansvarlig Enova SF
Styremedlem
Olaf Mackenzie
Olaf Mackenzie
Direktør
Bergen Nasjonale Opera - Påtroppende Den Nasjonale Scene
Varamedlem
Rita Skard Støstad
Rita Skard Støstad
Kommunikasjonsansvarlig
Peer Gynt AS
Varamedlem

Faglige samarbeidspartnere

Vi samarbeider med ulike aktører i Norge og internasjonalt.
Norstat
Opinion logo
Kulturradet Symbol Svart
Rm
Morris Hargreaves Mc Intyre
Wolfbrown logo
TAA logo single
Logo RGB hoyde Bergenkommune

Driftstilskudd

Kud logo norsk ny