Ønsker å måle effekten av mangfoldsarbeidet i NPU Monitor

Riksscenen Foto Thomas Fredriksen
Tekst: Jony Niles
Bilde: Thomas Fredriksen
Gjennom NPU Monitor ønsker Riksscenen å bli bedre kjent med eget publikum og effekten av nye programstrategier på publikumsmiksen.

Med visjonen «vi lager gull av arvesølvet» skal Riksscenen være den nasjonale scenen for folkemusikk, joik og folkedans. Programmet til Riksscenen gjenspeiler hele spekteret av folkemusikk i Norge, og scenene deres er kjent for å presentere tradisjonskultur fra hele verden.

I 2022 ble Riksscenen pluss-medlem i NPU med øye for NPU Monitor – en kilde til kunnskap om publikumsgruppene som er representert ved institusjonene.
- Vi ønsker å lære mer om vårt mangfoldige publikum. Vi tror det finnes mye læring i datainnsamlingen, og det blir spennende å se hvordan vi kan bruke det, sier kunstnerisk- og daglig leder ved Riksscenen, Ane Carmen Roggen.

Riksscenen hadde et innholdsrikt år i 2021. Publikum fikk oppleve dans, sang og slåttespill fra over 20 ulike nasjonale tradisjoner. I samme år ble de fleste internasjonale bookinger utsatt pga. pandemi, men programmet deres inkluderte musikk og dans fra over 17 ulike land.

Selv om programmeringen tyder på et mangfoldig publikum, ønsker den kunstneriske lederen et metodisk verktøy for å måle effekten av programmeringen.
- Vi arbeider nå systematisk med å utvide vårt publikum gjennom programmering. Det er derfor viktig for oss å gjøre systematiske observasjoner gjennom NPU Monitor, slik at vi beholder kjernepublikummet og samtidig ønsker nytt publikum velkommen, sier Roggen.

Portrett Ane C Roggen foto Andreas Ulvo
Kunstnerisk- og daglig leder ved Riksscenen, Ane Carmen Roggen (Foto: Andreas Ulvo)

Og mulighetene er gode for å et bredere publikum gjennom programmeringen, mener Roggen.
- Som en nasjonal scene for internasjonal folkemusikk og folkedans, har vi en god mulighet til å representere og løfte frem mangfold gjennom programmeringen. Vi tror dette kan bidra til å nå flere forskjellige publikumsgrupper.
- Vi ønsker å utfordre oss selv, og lage et program som er relevant for flere. Alle liker ikke alt, og alle liker ikke det samme. Vi begynner derfor i en ende - hvem ønsker vi å nå og hvordan gjør vi det?

Riksscenen åpnet dørene i 2010, og har siden hatt suksess med å være en møteplass og samarbeidspartner for aktørene i feltet. I 2021 samarbeidet de med over 25 ulike aktører, men kunstnerisk leder ønsker ikke å ligge på latsiden.
- Vi ønsker å skape større synlighet og relevans for hele sjangerfeltet. Gjennom vårt tradisjonsmangfoldige program, møteplasser og samarbeid, ønsker vi å bryte grunn for å fremme den fantastiske musikken og dansen som forvaltes og formidles hos oss, avslutter Roggen.

Meld deg på det nasjonale bransjeløftet