Vi må snakke om KI

30.04.2025
Tekst: Ingrid Elisabeth Handeland
Bilde: DNT/Ole Herman Andersen
Har vi troen på bruk av KI i Kulturlivet eller er det best å holde seg langt unna? Det skal vi snakke om NPU Konferansen 3. juni. De beste folka kommer.
Prosessen bts OHA 4

Det Norske Teatret og Prosessen mot menneska

Det Norske Teatret har utviklet en nynorsk språkmodell som spiller rollen som allmektig dommer i forestillingen Prosessen mot menneska. Forestillingen stiller det spørsmålet alle går og tenker på: Hva om KI overtar verden?

Prosessen mot menneska er et resultat av et stort EU-finansiert prosjekt som tester ut bruk av ny teknologi i scenekunstproduksjon. Regissør Peer Perez Øian og dramaturg Anders Hasmo Dahl kommer til NPU -konferansen for å dele sine erfaringer med prosjektet. De snakker blant annet om læring, erfaring og fallgruver med å jobbe med KI som aktiv medskaper i dramaturgien, og om hvordan sanntidsinteraksjon mellom KI og publikum åpnet for nye former for interaktivitet og engasjement. Sist men ikke minst snakker de om etiske og tekniske gråsoner og problemstillinger med å å jobbe med KI på denne måten.

Har du ikke meldt deg på NPU Konferansen?

MUNCH Lab og Nysnø

MUNCH har utviklet et KI-drevet formidlingsopplevelse (Nysnø) som gjør det mulig å utforske utilgjengelige deler av Munch-samlingen på en medskapende måte. Birgitte Aga har doktorgrad i kunstnerisk og etisk anvendelse av kunstig intelligens. Som leder for innovasjon og forskning ved MUNCH, arbeider hun for å sikre utviklingen og anvendelsen av ny kunnskap knyttet til museets arbeid med å bevare og tilgjengeliggjøre samlingen – og å engasjere publikum på nye og relevante måter.

Aga kommer til konferansen for å snakke om hvordan vi kan ta i bruk kunstig intelligens på en meningsfull, ansvarlig og fremtidsrettet måte, og om hvor viktig det er å ha teknologisk kunnskap og kapasitet på plass, tilgang til riktig infrastruktur og prosesseringskapasitet, og en tydelig etisk forankring.

Nysnø Beskrivelse
Nysnø, MUNCH 2025

Kilden og Personas 2.0

Kilden har jobbet med personas siden 2022. De ble etablert på bakgrunn av kvantitative data fra billettsystem og befolknings- og publikumsundersøkelser, samt kvalitative data som dybdeintervjuer og fokusgrupper. Med prosjektet «Personas 2.0/syntetiske personas» er målet å «levendegjøre» disse ved hjelp av kunstig intelligens.

Sammen med InFuture har Kilden testet om det lar seg gjøre å interagere med syntetiske personas på en meningsfull måte, slik at de kan bli enda nyttigere verktøy i arbeidet med å nå ut til ulike publikumsgrupper. Målet har vært å øke publikumsengasjement ved å kombinere generativ KI (skape nytt innhold) og analytisk KI (klassifisere og gjenkjenne eksisterende data). Salgs- og markedssjef Janneke Aulie kommer til konferansen for å fortelle hvilke erfaringer de har gjort seg så langt.

Lysbilde1

Har kulturledere teknologisk forestillingsevne?

InFuture har gjennomført prosjektet Personas 2.0 sammen med Kilden. De har tidligere stått bak et lignende prosjekt for Dyreparken i Kristiansand og Qvisten. Michael Fridman er partner i InFuture, hvor han har datadrevet forretningsutvikling som spesialområde. Han jobber særlig med innovasjons- og forskningsprosjekter knyttet til maskinlæring, tingenes internett og andre fremkommende teknologier.

Fridman kommer til NPU konferansen for å snakke om hva som kreves for å dra nytte av ny teknologi som kunstig intelligens. Han vil hevde at potensialet er stort på sikt. Det er stor konkurranse om publikums oppmerksomhet, og de som har best publikumsinnsikt vil bli vinnerne. Men det vil kreves omstilling for å hente ut gevinsten, påpeker Fridman. Og teknologisk forestillingsevne fra ledelsen. Har norske kulturledere den forestillingsevnen?

Les mer om NPU konferansen 2025