“Festspillene er åpnet, og åpningstalene kunngjorde høytidelig kunsten og kulturens samlende kraft. Men kunsten samler ikke, den forsterker skillene mellom oss”, skriver Andreas Roaldsnes, stipendiat ved Institutt for informasjon- og medievitenskap ved UiB, i Bergens Tidende 24. mai i år. Han kritiserer hverken festspillene eller andre kulturaktører, men den overordnede forståelsen vi har av kultur som en samlende kraft.
Ny forskning fra Bergens barne- og familiepanel viser bare økonomi ikke kan forklare forskjeller i kulturdeltakelse for barn. I stedet er det foreldrenes kulturelle kapital og nettverk knyttet til kunst- og kulturinstitusjoner som peker seg tydelig ut som den viktigste forklaringen på deltakelse i kulturlivet. Dette viser oss at vi fortsatt er langt fra å være i mål med demokratiseringsprosjektet.
Kulturlivet har lenge arbeidet for mangfold både på scenen, på lerret og i publikum, men har vi likevel ikke lykkes? Hvordan kan vi skape et kulturtilbud som når flere, samtidig som vi ikke kompromisser på kvalitet og faglighet?
I åpningspanelet møter du:
Andreas Roaldsnes, stipendiat ved Institutt for informasjon- og medievitenskap, UiB
Christin Fonn Tømte, konseptutvikler ved MUNCH
Simen Formo Hay, regissør (Døden på Oslo S)
Anna Helle Valle, aldringsaktivist og psykolog (Siste Kapittel)
Samtalen modereres av konferansier Hilde Sandvik.