Fellesskap og utenforskap - hvordan skaper vi et samlende kulturliv?

05.09.2023
Tekst: Guri Barka Martins
Er det innholdet, billettprisen eller det sosiale fellesskapet som har mest å si for deltakelsen i kulturlivet for ulike publikumsgrupper? Årets NPU konferanse går av stabelen 14. september, og åpnes med en samtale om hvordan kulturlivet kan bidra til både fellesskap og utenforskap.
Panel Fellesskap

“Festspillene er åpnet, og åpningstalene kunngjorde høytidelig kunsten og kulturens samlende kraft. Men kunsten samler ikke, den forsterker skillene mellom oss”, skriver Andreas Roaldsnes, stipendiat ved Institutt for informasjon- og medievitenskap ved UiB, i Bergens Tidende 24. mai i år. Han kritiserer hverken festspillene eller andre kulturaktører, men den overordnede forståelsen vi har av kultur som en samlende kraft.

Ny forskning fra Bergens barne- og familiepanel viser bare økonomi ikke kan forklare forskjeller i kulturdeltakelse for barn. I stedet er det foreldrenes kulturelle kapital og nettverk knyttet til kunst- og kulturinstitusjoner som peker seg tydelig ut som den viktigste forklaringen på deltakelse i kulturlivet. Dette viser oss at vi fortsatt er langt fra å være i mål med demokratiseringsprosjektet.

Kulturlivet har lenge arbeidet for mangfold både på scenen, på lerret og i publikum, men har vi likevel ikke lykkes? Hvordan kan vi skape et kulturtilbud som når flere, samtidig som vi ikke kompromisser på kvalitet og faglighet?

I åpningspanelet møter du:

Andreas Roaldsnes, stipendiat ved Institutt for informasjon- og medievitenskap, UiB

Christin Fonn Tømte, konseptutvikler ved MUNCH

Simen Formo Hay, regissør (Døden på Oslo S)

Anna Helle Valle, aldringsaktivist og psykolog (Siste Kapittel)

Samtalen modereres av konferansier Hilde Sandvik.