Maria Utsi: – NPU-konferansen har vokst til å bli en av Nordens viktigste arenaer for erfaringsutveksling, debatt og analyse

skrevet av Subjekt — 2019-10-29

Programmet for NPU-konferansen 2019 er komplett — med det største programmet noensinne: Over 330 påmeldte, mer enn 50 medvirkende og 30 sesjoner spekket med innsikt, tips og råd.

Som leder for Festspillene i Nord-Norge styrket hun festivalens posisjon både kunstnerisk og blant publikum. Den norsk-samiske teaterviteren Maria Utsi er tidligere rådsmedlem for Regjeringens bransjeråd for kulturnæringene, og tidligere styremedlem i både Norsk jazzforum og Hålogaland teater. Hun er dessuten rådsmedlem i Kulturrådet. Nå tar hun over ledelsen av NPUs styre. Hun åpner NPU-konferansen i Bergen 12. november.

Heldige oss! Men også heldige henne, skal vi tro den tidligere Festspillene-direktøren selv:

— NPU-konferansen har vokst til å bli en av Nordens viktigste arenaer for erfaringsutveksling, debatt og analyse innen publikumsutvikling. Det er ikke småtteri. Konferansen samler de som til enhver tid representerer beste praksis innen publikumsutvikling i Norge, og blander det med ny kunnskap fra utlandet. Samtidig blir konferansen en unik arena for nettverksbygging på tvers av kunst- og kultursektorene.

Registrer deg nå: Du kommer ikke til å angre!

Fordi kunsten bør bli viktigere for flere

— Jeg sa ja til styreledervervet fordi jeg vil at kunsten skal bli viktigere for flere. Ganske enkelt. Jeg tror helt grunnleggende på at kunst gjør oss til bedre folk, og at det derfor er vår forbannede plikt å tilrettelegge for at flest mulig får ta del i gode kunst- og kulturopplevelser. NPU er fremst i feltet og den viktigste garantisten for fremoverlent og raus nytenkning når det kommer til publikumsutvikling her på berget.

— Derfor var det et enkelt valg å bli med på dette laget.

— Hvilken rolle bør NPU spille i sektoren framover?

— Jeg ønsker at NPU skal løpe fremst i feltet, sparke opp dører, søke nye perspektiv, snuse seg fram til de mest interessante erfaringene, utføre sylskarpe analyser og utvikle kunnskap som muliggjør ny, mangfoldig og ekstensiv satsning på publikum i hele det norske kunst- og kulturfeltet.

— Hva synes du om programmet i år?

— Årets konferanseprogram er utrolig bra, ikke bare fordi det presenterer beste praksis på en måte som gir oss lyst til å strekke oss lenger, men også fordi det er kuratert på en måte som holder oss på tå hev. Gjennom å fokusere på effektive og spissa parallellsesjoner, kommer vi tett på perspektivene og folka bak erfaringene. Færre store plenumstaler, men flere små og sylskarpe sesjoner skaper energi, brytning og dynamikk. Jeg digger det og ser fram til å måtte ta vanskelige valg.

Se det komplette programmet HER.

— Vi må strekke oss lenger enn til fulle saler

— Hva ser du selv mest fram til?

— Jeg ser mest fram til å høre fra de forskjellige nominerte til NPU-prisen. De representerer mangfoldige perspektiver, forskjellige deler av kunstfeltet og ulike målgrupper, men har alle vist en fantastisk teft for publikum. Deres erfaringer er kanskje det alle mest spennende, for det er hands-on, smart og effektivt.

— Også er det alltid spennende å høre fra danskene og britene når det kommer til både kulturøkonomi, formidling og metodeutvikling innen publikumsutvikling. De har gjort seg noen erfaringer vi med fordel kan grunne litt ekstra over.

— Hvem vil du helst treffe på NPU-konferansen?

— Gode kolleger som ikke «tar til takke med fulle saler», for å sitere kulturministeren. Det holder ikke å selge fulle saler til «the usual suspects». Til det er kunsten altfor viktig. Vi må strekke oss lenger.

— Hvem bør ikke gå glipp av NPU-konferansen i år?

— Åpenbart alle som jobber for og med et publikum. 

Nå kan du melde deg på til parallellsesjonene: Meld deg på nå
(Kun for påmeldte til NPU-konferansen.)