Hvordan nå minoritetene?

dato

14 apr. 2016, 13:00 — 17:00

sted

Litteraturhuset , Oslo

Velkommen til TrAPs årlige dialogmøte, denne gangen i samarbeid med Norsk publikumsutvikling og UKS. 

Arrangementet er gratis, og finner sted på Litteraturhuset i Oslo, 14. april. Det kan også følges live på Morgenbladet

I Oslo har 1 av 3 innvandrerbakgrunn, men i kulturbransjen er de nærmest usynlige. Hvordan kan norske kunst- og kulturaktører kommunisere bedre til ulike minoritetsgrupper?

Om foredragsholderne:

Eithne Nightingale er tidligere Head of Diversity and Equality ved Victoria & Albert Museum i London, og er nå rådgiver for immateriell kulturarv hos Heritage Lottery Fund. Hun vil snakke om utfordringene og suksessen i arbeidet med V&As strategi for mangfold. Nightingale har lang erfaring med å jobbe med nabolagsinitiativer, inkludering og utdanning i indre London, med spesielt fokus på museers rolle, og er medredaktør av boken Museums, Equality and Social Justice (2012). Hun gjør sin PhD om barn, migrasjonserfaring og diaspora ved Queen Mary University of London, i samarbeid med V&A Museum of Childhood. Eithne Nightingale er også skribent og fotograf.

Jonas Jarl er kunstnerisk leder for Södra Communityteatern, Malmø. Jarl har jobbet med scenekunst i over 20 år, som dramatiker, regissør og dramaturg ved flere av Sveriges største teatre og er tidligere leder for Helsingborgs Stadsteater. Jarl er også programsjef ved Moriska Paviljongen i Malmö.

Mikael Olsson Al Safandi er projektleder for Södra Communityteatern, og har bakgrunn som mangeårig journalist, produsent, programleder og programdirektør i svensk TV og radio. Al Safandi er også prosjektkoordinator ved Moriska Paviljongen i Malmö. De beskriver Södra Communityteatern som en reaksjon på gapet mellom de som har og de som ikke har. Økonomisk, sosialt og kulturelt. Community-teater handler om å omfordele makt: tid, ressurser og tilgang til det offentlige rom. Södra Community er en omfordelingssone, en møteplass, for de som vanligvis ikke har tilgang til våre scener - og de som eier dem. Community-teater gir mulighet til å skape nye fortellinger og nye forutsetninger for dette møtet.

Umar Ashraf er kommunikasjonsrådgiver, samfunnsdebattant og forfatter, og aktuell med boken "Hvit PR", om tverrkulturell kommunikasjon, som lanseres 12. mai. I fjor skrev har masteroppgaven “Jakten på de skjulte faktorene: Årsakene til manglende etnisk mangfold i reklamebransjen”, sammen med Sara Aisha Khan på Markedshøyskolen, Campus Kristiania. Ashraf har vært involvert i en lang rekke prosjekter, og jobber nå hos Statens Vegvesen med å bedre kommunikasjonen med innvandrergrupper.

Iffit Qureshi er forfatter, fotojournalist og foredragsholder. Hun står bak prosjektet og facebooksiden Humans of Oslo, og har utgitt boken Oslofolk. Hun har en rekke fotoutstillinger bak seg og har holdt foredrag på TEDxOslo.

Nina Bahar er rådgiver i Skeiv Verden, en interesseorganisasjon for lesbiske, homofile, bilfile, trans- og queerpersoner med minoritetsbakgrunn. Hun er mangeårig foredragsholder på tema som inkludering, diskriminering og massekommunikasjon.

Penny Wayne Claire Kembdda leder oss gjennom dagens program. Hun er programleder og produsent i norsk radio, i programmer på P3 og P13.

Program

 • 13:00
  Hilde Maisey (TrAP) ønsker velkommen
 • 13:10
  Eithne Nightingale (Victoria & Albert Museum): How to expand your regular crowd. The success and challenges of embedding a strategy for diversity across the V&A.
 • 14:00
  Pause
 • 14:15
  Jonas Jarl og Mikael Olsson Al Safandi (Södra Communityteatern): Hva skjer når publikum skaper fortellingene? Teateret som møteplass og omfordelingssone.
 • 14:45
  Samtale mellom Nightingale, Jarl, Al Safandi og moderator: How to create an environment of inclusion in your institution?
 • 15:15
  Pause
 • 15:30
  Umar Ashraf, Iffit Qureshi og Nina Bahar: Kommunikasjon, kommunikatører og kunstnere.
 • 16:15
  Samtale mellom Ashraf, Qureshi, Bahar og moderator: Unge med minoritetsbakgrunn ser sjeldnere kunst- og kulturbransjen som karrierevei. Hva kan gjøres?
 • 16:45
  Oppsummering v/ Carl Morten Amundsen (Det Norske Teatret)