Tom Remlov

Tom Remlov har vært sjef for Riksteatret siden 2015.

Han er utdannet som teaterinstruktør og dramaturg i Norge og England, og arbeidet som skribent, skuespiller og universitetslærer i London fra 1971-78. 

Remlov var teatersjef ved Den Nationale Scene i Bergen fra 1986-96, og direktør for det nasjonale filmselskapet Norsk Film AS fra 1996-2001. Etter et åremål som leder for produsentutdanningen ved Den norske filmskolen, var han fra 2008-2014 administrerende direktør og øverste ansvarlige for Den Norske Opera & Ballett, og gjennomførte etableringen av det nye operahuset i Bjørvika. 

Remlov har hele sitt yrkesaktive liv vært virksom som foredragsholder, kursleder, kåsør, artikkelforfatter og organisasjonsmenneske, og har hatt og innehar en rekke styreverv både i Norge og internasjonalt. I dag er han blant annet styreleder i Kopinor og i mediefondet Zefyr, og styremedlem i Stavanger Konserthus, Bergen Nasjonale Opera og Det Norske Kammerorkester, og har tidligere blant annet vært nestleder i styret i bransjeorganisasjonen Opera Europa og styreleder i den statlige stiftelsen Office for Contemporary Art Norway (OCA).

Riksteatrets helt spesielle oppdrag er å sørge for at scenekunst av fremste kvalitet blir tilgjengelig overalt her i landet. Det betyr at vi må komme med forestillinger som oppleves like engasjerende, underholdende og relevante uansett hvor turnéruta går – ja, som kan forene et publikum over hele Norge. Det gjør vårt virke ekstra meningsfylt, og dette skal Remlov si mer om ved NPU-konferansen 2018.

Den spesielle driftsformen som Riksteatret har i sitt samspill med kulturhusene, er hvordan de møter sitt publikum på nettopp bortebane. På visningsarenaer der de har liten kontroll over både øvrig program, organisasjon, teknikk og markedsføring. 

Det forutsetter en særskilt tydelighet i utformingen og formidlingen av Riksteatrets prosjekter, og en tilsvarende langsiktighet i sin planlegging. Dette er en kilde til vitalitet, og det skal Remlov også utbrodere i sin innledning ved NPU-konferansen 2018.